web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Energia naozaj nie je zadarmo

Autor: admin - dec• 31•2021

A kto si to neuvedomoval, tomu to zrejme došlo začiatkom tento zimy. Ceny elektrickej energie aj zemného plynu prudko poskočili a mnohé domácnosti, ktoré sa ulakomili na lacnú energiu od „alternatívnych“ dodávateľov, len neveriacky zírali na aktuálne cenníky svojich nových poskytovateľov energií. Na úspory energií sa totiž musí úplne inak.

Často som som počul pri diskusiách na tému úspor nie iba energií, že „ja si to môžem dovoliť“. Asi som čudný, ale mne príde divné vyhadzovať peniaze von oknom len preto, že dobre zarábam. Nie som žiadny environmentálny radikál, iba mi príde prirodzené ušetriť už zarobené peniaze alebo vďaka šikovným riešeniam nemusieť míňať viac, než je efektívne a potom nemusieť nadčasovať v dobre platenej práci, aby som na svoju roztopašnosť a plytvanie celou rodinou zarobil. Lebo potom nemám čas byť so svojou rodinou. A keď nebodaj prídem o časť príjmov, ako to zakúsilo v poslednom roku mnoho ľudí, čo potom?

Šetriť sa musí, kým je z čoho. Nemá cenu „utiahnuť si opasok“, keď som ostal bez príjmu. Efektívne úspory vznikajú, keď sa šetrí pri dobrom zárobku. A to šetrenie nemusí znamenať len odkladanie zvyšných bankoviek do vankúša alebo na bankovom účte. V širšom meradle šetrenie energiou (a platieb za ňu) znamená aj investícia do opatrení, ktoré prinesú úsporu nákladov v budúcnosti. Kto investoval napríklad do výmeny netesných okien v minulom roku, ten na budúci rok výrazne ušetrí za teplo oproti tým, ktorí si „mohli dovoliť“ kúriť von oknom.

Nesprávne vetranie bytov a rodinných domov je aj dnes dôvodom zvýšenej spotreby energií na vykurovanie. Treba viac platiť za plyn alebo elektrinu alebo treba napíliť a priložiť viac dreva do kotla. A vynášať viac popola. A výsledok? Zbytočné náklady a úžitok nijaký.

Pri projektovaní nového domu alebo pri prestavbe staršieho stačí inštalovať systémy pre centrálne rekuperácie a prestanete sa trápiť otázkou, či púšťať peniaze von oknom alebo dýchať starý vzduch. Centrálne rekuperácie dokážu dodávať čerstvý vzduch zvonka do celého domu, ale tak, že ho predohrejú teplom vydýchaného vzduchu, ktorý odvádzajú z miestností. Ten obsahuje okrem zvýšeného CO2 aj vodnú paru z dýchania a varenia, ktorá je nositeľom energie. Tá sa vetraním nestratí a čerstvý vzduch, ohriaty odpadným teplom z domu, už netreba toľko zohrievať vykurovacím systémom domu.

Moderné ekologické a energeticky úsporné systémy nepredstavujú len solárne panely na streche alebo teplené čerpadlo. Aj taká centrálna rekuperácia, na prvý pohľad neviditeľná, dokáže v rodinnom rozpočte ušetriť celkom viditeľné sumy peňazí. A najlepšie ušetrené peniaze sú tie, ktoré ste nemuseli zarobiť.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.